ciprianmoldovan@englezapepaine.ro
numerele in engleza
test – numerele in engleza
test-engleza-expresii-utile

NUMERELE IN ENGLEZA LECȚIA NR.5

Numerele in engleza este o lectie complexa. Va sugeram sa urmariti clipul din stanga, apoi sa cititi materialul scris si, in cele din urma, sa faceti testul referitor la numerele in engleza.
Numerele in engleza se impart in doua: numerale simple si numerale compuse. Asa cum in romana numerele de la zece in sus sunt numerale compuse, in limba engleza se intampla acelasi lucru. De la sapte avem saptesprezece, de la opt avem optsprezece si de la noua obtinem nouasprezece.
Deci, se porneste de la cifra si se adauga spre, apoi folosim cuvantul zece. Cam complicat. In limba engleza este mult mai simplu: nu adaugam doua cuvinte, ci o singura terminatie. Terminatia se adauga doar la numeralele de la 13-19 inclusiv. Aceasta terminatie este – teen si intra in componenta cuvintelor teenager – adolescent sau teenage – adolescenta.


Numerele de la 1-10
1. one
2. two
3. three
4. four
5. five
6. six
7. seven
8. eight
9. nine
10. ten


Numerele de la 11-20

11. eleven
12. twelve
13. thirteen
14. fourteen
15. fifteen
16. sixteen
17. seventeen
18. eighteen
19. nineteen
observati terminatia -teen, de la 13-19


Zecile

20. twenty
30. thirty
40. forty
50. fifty
60. sixty
70. seventy
80. eighty
90. ninety
100. one hundred
1000. one thousand


Numerele in engleza, in special cele compuse, se formeaza cu ajutorul terminatiilor -teen si -ty. Dar cum se formeaza numeralele compuse de tipul 25 sau 37 ? Deloc complicat!. Sa zicem ca avem de exprimat 57. Mai intai vedem cum se scrie 50: fifty, apoi vedem cum se scrie 7: seven si in cele din urma formam numeralul compus: fifty-seven. Exista tendinta de a scrie unit, deci nu este gresita nici grafia fiftyseven.
In cazul numeralelor compuse din trei cifre, vom proceda astfel: sa presupunem ca avem de exprimat numarul 421. Exprimam sutele: four hundred (atentie! nu folosim forma hundreds!), apoi adaugam and si apoi twenty-one. Rezulta, deci, four hundred and twenty-one.
Daca avem de exprimat numere formate din patru cifre, procedam ca in cazul numerelor din trei cifre, adaugand inainte miile. De exemplu, avem de exprimat 1989. Scriem: one thousand, apoi scriem sutele: nine hundred, apoi zecile, cu and inainte: and eighty-nine. Rezulta ca 1989 se scrie: one thousand nine hundred and eighty-nine.
Exista si o varianta mai usoare: 1989 se citeste pe grupe de cate doua cifre: 19 so 89. Astfel, obtinem: nineteen eighty-nine.


numerele in engleza


Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *