ciprianmoldovan@englezapepaine.ro
ceasul in engleza
test ceasul in engleza
test pronuntia in engleza

CEASUL IN ENGLEZA – LECȚIA NR. 8

Ceasul in engleza este o lecție care vă prezintă exprimarea orei, atât formal, cât și informal. Astfel, fiecare dintre dumneavoastră va putea alege varianta care i se pare mai potrivită într-o anumită situație.
Există câțiva pași care trebuie urmați pentru a învăța ceasul în engleză într-o manieră logică. În varianta formală, oficială, vom exprima mai întâi minutele, apoi vom folosi past sau to pentru ca, în cele din urmă să adăugăm orele.
Ce este cu aceste două cuvinte? Când folosim past și când folosim to? Past se folosește dacă avem de exprimat maximum 30 de minute, în timp ce to se folosește pentru a exprima minutele cuprinse în intervalul 31-59 minute. Pentru 15 minute folosim quarter, iar pentru 30 minute folosim half.
Americanii folosesc after și before pentru past și to.


Între 1 și 30 minute folosim past
7.16 – sixteen past seven
9.25 – twenty-five past nine
1.21 – twenty-one past one
7.30 – half past seven
9,15 – quarter past nine
10.01 – one past ten
10.10 – ten past ten


Între 31 și 59 minute folosim to
7.55 (8 fără 5) – five to eight
9.49 (10 fără 11) – eleven to ten
1.40 (2 fără 20) – twenty to two
8.51 (9 fără 9) – nine to nine
9.45 (10 fără 15) – quarter to ten
2.41 (3 fără 19) – nineteen to three
Deci, aici scădem din 60 minutele pe care le exprimăm.


Deci, tot ce trebuie să rețineți este ordinea de exprimare și când folosim past și to.Rețineți succesiunea minute – past sau to – oră, cu precizarea că este vorba de ora următoare dacă folosim to.
Unde avem în limba română fără, folosim to în limba engleză și before în americană. Acolo unde avem și în română, în engleză folosim past, iar în engleza americană vom folosi after.
Pentru a afla cât este ceasul în engleză, vom folosi una dintre următoarele întrebări:
What time is it?
What’s the time?
Răspunsul la această întrebare va fi It is ….. Dacă exprimăm o oră fixă, vom adăuga și cuvântul o’clock, iar ]n cazul ]n care vom dori să insistăm asupra faptului că este oră fixă, putem atașa și cuvântul sharp.. De exemplu It is five o’clock sharp..
Dacă doriți să-i atrageți atenția interlocutorului asupra faptului că ceasul său este în urmă veți spune Your watch is slow. Dacă are ceasul înainte, îi vom spune Your watch is fast.
De asemenea, merită să reținem faptul că watch este ceas de mână, în timp ce clock este un ceas mare, de obicei de perete.
A doua variantă de exprimare a orei este una foarte ușoară, folosită în limbajul colocvial, informal. Dacă avem de exprimat ora 7:30 vom spune,pur și simplu, seven thirty, în timp ce pentru 10:44 vom spune ten forty-four. Aceasta a fost lecția despre ceasul in engleza.


ceasul in engleza


Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *