ciprianmoldovan@englezapepaine.ro
alfabetul limbii engleze
test alfabetul limbii engleze

ALFABETUL LIMBII ENGLEZE – LECȚIA NR.1

Alfabetul limbii engleze este, pe lângă lecția video, o lecție scrisă și un test. După ce considerați că ați învățat ceea ce era de învățat, treceți la rezolvarea testului amintit.
Alfabetul limbii engleze ne poate fi de un real ajutor când vrem să pronunțăm cuvintele literă cu literă. De exemplu, cineva nu ne înțelege numele și ne roaga să-l pronunțăm pe litere. Acronimele sau abrevierile sunt alte situații în care vom folosi alfabetul limbii engleze.


De exemplu, avem de pronunțat FBI. Vom folosi literele alfabetului limbii engleze și vom pronunța: ef/bi/ai.
Dupa cum veți observa, alfabetul limbii engleze nu conține literele cu diacritice din limba română. De aceea, în locul acestora, vom folosi literele similare, dar fără diacritice.
Dar care sunt literele din alfabetul limbii engleze? Haideți să urmărim tabelul de mai jos, cu precizarea că am folosit transcrierea fonetică din limba română. Nu am folosit-o pe cea din engleză pentru că este mai greu de înțeles.


Alfabetul limbii engleze

A – ei
B – bi
C – si
D – di
E – i
F – ef
G – gi
H – eici
I – ai
J – gei
K – chei
L – el
M – em
N en
O – ou
P – pi
Q – chiu
R – aa/ar/er
S – es
T – ti
U – iu
V – vi
W – dabl iu
X – ecs
Y – uai
Z – zed


Folosind aceste litere, vom forma cuvinte in limba engleză. Precizam ca aceste cuvinte sunt pronuntate litera cu litera. De asemenea, aceste litere nu trebuie confundate cu sunetele limbii engleze care sunt tratate într-o lecție separată.


BOOK – bi/ou/ou/chei
CAR – si/ei/ar
BELL – bi/i/el/el sau bi/i/dabl el
GREEN – gi/ar/i/i/en sau gi/ar/dabl i/en
WRITE – dabl iu/a:/ai/ti/i
NYPD – en/uai/pi/di
SWAT – es/dabl iu/ei/ti
LASER – el/ei/es/i/ar
GPS – gi/pi/es
WWW – dabl iu/dabl iu/dabl iu sau tripl dabl iu
HTTP – eici/ti/ti/pi sau eici/dabl ti/pi
HTML – eici/ti/em/el
MTO – em/ti/ou


Dacă ai înțeles noțiunile predate mai sus, am un test pentru tine

Comments
 • Iacob Danut January 8, 2016 at 8:12 am Reply

  Mi-am dorit sa invat limba engleza ( lasand la o parte necesitatea acestui lucru ). Am dificultati in a invata o limba straina. Am descoperit acest site , bine organizat si accesibil pentru mine ( ca si prezentare a informatiei si structurii tematice ). Imi mai acord o sansa in dorinta de a putea comunica in limba engleza. Multumesc pentru efortul dumneavoastra.

  • admin January 8, 2016 at 9:37 am Reply

   va multumesc pentru interesul acordat. Site-ul este in plin proces de dezvoltare. Sunt convins ca veti invata engleza. E nevoie doar de perseverenta. Mult succes!

 • Mihai January 9, 2016 at 6:14 am Reply

  Este un lucru maretz si de apreciat tot efortul tau de a ajuta persoane care nu si permit un curs contracost.. Cinste tie Romane.

 • Lavinia January 10, 2016 at 11:40 am Reply

  Buna ziua, felicitari pentru acest site ! Este de mare ajutor celor carora limba engleza le da batai de cap, printre care ma numar si eu. 🙂 Am descoperit de ceva vreme engleza pe paine si luam fiecare video in parte pentru a intelege fiecare subiect, asta inainte de a fi updatat site-ul. Ajunsesm la lectia cu articolul nehotarat dar cand am vrut sa o vizionez, mi-a aparut o eroare. Probabil sunteti in plina dezvoltare la imbunatatirea site-ului. Astept cu nerabdare sa continui cu lectiile viitoare.
  Bafta pe mai departe !

  • admin January 10, 2016 at 6:32 pm Reply

   Imi cer scuze pentru neplacerea creata. Asa este. Reorganizez siteul asa incat timpul de incarcare al paginilor cu videoclipuri sa fie redus.

 • Maria January 24, 2016 at 9:38 pm Reply

  Sant foarte încântată dar..sant abia la început!! mii de mulțumiri.

 • Nona January 31, 2016 at 9:27 am Reply

  spelling-ul cuvantului write e gresit, verificati, poate puteti corecta sau pune o erata…

 • Corina Tintea February 2, 2016 at 6:45 pm Reply

  Nu am cuvinte sa exprim satisfactia pe care o am…multumesc din suflet!

 • Doina Balmus March 3, 2016 at 4:59 pm Reply

  Iti multumesc ca existi si ca ne impartasesti toate aceste taine ale tale, esti un profesor de nota 10, sunt fericita ca pot invata usor engleza, cinste tie, multumesc din suflet!

 • Cristina Dobre April 26, 2016 at 11:29 am Reply

  Abia astept sa ma apuc de treaba. Astazi am descoperit site dvs. Merci.

 • Laurian Emanuel Sfatcu May 17, 2016 at 8:06 am Reply

  Multumesc ! Ma apuc si eu,sperand sa reusesc macar partial sa raman cu ceva. Am incercat de cateva ori,dar….nimic nu s-a prins de mine. Sunt si putin surd ,am 73 de ani,…sunt la un Azil de batrani suferinzi,…insa vom incepe de azi sa invatam ! Oricum va felicitam pentru generozitate si va dorim succes si multe binecuvantari ! Cu stima,

  • admin May 17, 2016 at 5:48 pm Reply

   Eu vă mulțumesc, stimate domn, pentru că nu vă lăsați și încercați să învățați la această vârstă. Felicitări!

 • Ana Morariu May 25, 2016 at 11:36 am Reply

  Ana Morariu
  Doar o minte foarte organizata cu suflet generos putea sa faca astfel de cursuri ! Multumesc si Dumnezeu sa va tina in bratele Lui !
  Toata consideratia pentru profesionalism, pentru arta de a fi cu adevarat profesor !

  • admin May 25, 2016 at 3:37 pm Reply

   Draga Ana, iti multumesc pentru mesaj, dar te asigur ca nu sunt nici o minte foarte organizata si nici o fire din cale-afara de generoasa. Sunt doar un om care, din intamplare (sau nu), este si profesor.

 • Ana Morariu July 12, 2016 at 11:50 am Reply

  un curs interesant, facil de inteles . Felicitari si multumesc !

 • Panait Doina July 26, 2016 at 9:49 am Reply

  Mii de multumiri , as vrea sa spun asta in engleza, dar sunt la inceput si sper , cu ajutorul vostru, sa pot face asta si mai mult, cat de curand.Thank you!

 • Mihaela Dumitru December 16, 2016 at 6:06 pm Reply

  vă mulțumesc, stimate domn!

 • Mihaela Dumitru January 30, 2017 at 4:14 pm Reply

  Multumesc din suflet!

 • viorica March 15, 2017 at 5:52 am Reply

  Si eu va multumesc si sper sa reusesc,am 55 de ani iar dupa rusa si franceza….it nit eassy!

 • Cătălin Ungureanu October 21, 2017 at 8:50 am Reply

  Bună ziua. Ce să mai comentez… nu mai e nimic de vorbit; ideea, prezentarea, ordinea de asimilare și altruismul onorant al d-lui C.Moldovan sunt demne de respect și gratitudine. Dacă sunt și erori, sunt convins că vor fi corectate. M-am tot uitat “pe sărite” dar acum am găsit cursul complet. Am să vă mărturisesc ceva: când am sosit în UK. eram convins că nu o să am deloc probleme de comunicare, însă… am constatat aici (în nord, în Scoția) că e nevoie de ceva mai mult. Dealtfel, aici dialectul “pocește” consistent limba engleză autentică, încât uneori te uiți ca prostu’ Pe de altă parte, unde mai avem o lb. engleză literară…autentică? eu cred că toate modificările, atât ca morfologie câ mai cu seamă ca fonetică, vor trebui abordate ca atare, mai ales că sunt de cele mai multe ori acceptate de mediul academic.
  FELICITĂRI încă o dată !

 • Claudia July 10, 2018 at 1:29 pm Reply

  Multumesc pentru lectie

 • Sanda Ionescu October 28, 2018 at 9:23 pm Reply

  Ma bucur ca v-am descoperit! Va felicit pentru efortul si rabdarea dvs.de a ne ajuta sa invatam corect engleza! Multumesc mult!

 • Micu Iuliana February 18, 2019 at 7:22 am Reply

  Sunt foarte incantata de acest curs. Deabea astept sa ma apuc de invatat! Felicitari!

 • Ana Cenac-Mehedinti May 9, 2019 at 6:52 pm Reply

  Sunt impresionata de tot ce am citit … ca si comentarii. Ma pergateam sa scriu si eu ,,, tot asemenea,,, cu multe laude si multumiri… pentru stradania dv.. ( admin) pot zice doar ca ma bucur ca am dat intamplator peste acest site. Si va binecuvintez. Multumesc Cerului ca existati.
  Eu ma straduiesc sa invat limba Engleza,,de ceva timp (peste doi ani) pe un alt site… am facut niste progrese ( la o evaluare.. rezulta ca am invatat deja 1495 de cuvinte)
  Insa nu pot sustine o conversatie fluenta si nu pot intelege ce se vorbeste … la stiri pe canalul CNN.
  Am citit in comentarii.. despre un cursant de 73 de ani… Bravo pentru el! Eu sunt mai in varsta… si mai am si probleme cu grammatica l.romane…
  aveam mare nevoie de explicatiile date de dv… sunt tot ceace Imi lipsea.. pricep… mai lesne,, Repet, Va Multumesc ca existati!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *