ciprianmoldovan@englezapepaine.ro
a fi in engleza
test – verbul a fi in engleza
test pronumele personal engleza

A FI IN ENGLEZA – LECȚIA NR.3

A fi in engleza este o lectie fundamentala. Aceasta lectie este compusa dintr-un video HD, un material scris si un test. Testul cuprinde doar intrebari despre a fi in engleza, la afirmativ, interogativ si negativ.
Ca si in limba romana, verbul a fi in engleza este cel mai important verb. Acesta are trei valori: predicativa, copulativa si auxiliara. Partea buna este ca acest verb este mai usor in engleza decat in romana. Cel putin la prezentul simplu, unde are doar trei forme flexionare: am, is si are.
Cand are valoare predicativa, acesta are sensul de a exista. Cand este auxiliar intra in componenta timputilor compuse, iar cand precede un nume predicativ este folosit cu valoare copulativa.


A fi la afirmativ
Eu sunt – I am / I’m
Tu esti – you are / you’re
El este – he is / he’s
Ea este – she is / she’s
Noi suntem – we are / we’re
Voi sunteti – you are / you’re
Ei, ele sunt- they are / they’re
pentru animale, lucruri – it is / it’s – el, ea este


A fi la interogativ
Sunt eu? – Am I?
Esti tu? – Are you?
Este el? – Is he?
Este ea? – Is she?
Suntem noi? – Are we?
Sunteti voi? – Are you?
Sunt ei, ele?- Are they?
pentru animale sau lucruri Is it?


A fi la negativ
Eu nu sunt – I am not
Tu nu esti – you are not / you aren’t
El nu este – he is not / he isn’t
Ea nu este – she is not / she isn’t
Noi nu suntem – we are not / we aren’t
Voi nu sunteti – you are not / you aren’t
Ei, ele nu sunt – they are not / they aren’t
pentru animale, lucruri – it is not / it isn’t – el, ea nu este


Asa cum puteti vedea, aveti mai sus conjugarea verbului a fi la prezentul simplu, afirmativ, interogativ si ne
gativ. Mai exista o categorie pe care am ales sa nu o discut, cel putin pentru inceput, pentru a mentine lucrurile simple. Este vorba despre forma interogativ-negativa, o combinatie intre interogativ si negativ. Un exemplu ar fi: Aren’t you happy? Acest exemplu s-ar traduce: nu esti fericit?

De asemenea, cand ne referim la formele contrase, dupa cum ati remarcat in coloana a treia, la persoana I singular, nu exista forma anm’t. In schimb, vom folosi forma am not. La celelalte persoane exista forme contrase: aren’t si isn’t. Atentie la grafie! Este isn’t, nu isen’t!
In engleza informala, exista si o forma ain’t. Aceasta varianta, folosita pentru toate persoanele, nu este corecta si, pe cale de consecinta, nu v-o recomand. Totuși, este bine sa stiti de ea pentru ca s-ar putea sa o intalniti. Daca a folosit-o Hemingway, o poate folosi oricine. Cineva v-ar putea spune, de exemplu: He ain’t here. adica: Nu este aici. Atentie la traducere, pentru ca aceasta forma se poate traduce si cu a avea. Ca in exemplul: He ain’t got a chance. Adica: Nu a avut nicio sansa.
Daca avem de-a face cu un subiect multiplu, vom folosi forma de plural are, cu negativul aren’t. Daca subiectul este un nume sau orice poate fi inlocuit cu el sau ea, vom folosi is cu negativul isn’t.


 

a fi in engleza


Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *